Lymfmassage

Lymfmassage

Lymfmassage...

För dig med...

Vill du...

Lymfsystemets funktion blir bättre av egenvårdsmassage.

Här hittar du svar på några vanliga frågor om lymfmassage

Det är fråga om en massage med olja där huden, bindväven och därmed även lymfsystemet stimuleras. Behandlingen börjar i ryggliggande på behandlingsbänken och några djupa andetag och ”simtag”. Massagen börjar från nyckelbensgroparna och sedan armhålorna. Sedan fortsätter massagen med armar, mage, ben, rygg, säte, ben, fötter och avslutas vid nacken.

Lymfsystemet ingår i kroppens cirkulatoriska system och är ett nätverk av lymfkärl och s.k. lymfknutor där lymfvätskan flödar. Det är kroppens avfallstransport från vävnaderna och hud, muskler, fascia.  Lymfvätskans flöde går i riktning mot lymfstationer i kroppen, med nyckelbensgropen som slutstation. Lymfsystemet är också en viktig del i immunförsvaret.

Principen för massagen är att skapa lättare passage för lymfvätskan. När passagen för lättar skapas ett undertryck längre ut i flödet. Flödet stimuleras genom strykningar och olika grepp. Vid så kallade ärrbildningar, där flödet går trögt, är det extra viktigt och gynnsamt att mjuka upp vävnaden. Teknikerna som används grundar sig på makarna Emil och Estrid Vodders metoder som de utvecklade tillsammans under 1930-talet.

Lymfmassage sällan är en snabbfix, speciellt om det är ett långvarigt problem. Hur många behandlingar som krävs är mycket individuellt och beror på helheten, t.ex. andra diagnoser, livsstil, socialt liv, arbetssituation, ålder, aktivitet, kosthållning etc. En förbättring kan komma omedelbart efter första behandlingen, och ibland kan det dröja ett par sessioner. Upp till tio behandlingar är inte heller ovanligt. Jag som terapeut vill se en förändring och god prognos efter senast tre till fyra behandlingar. Om vi då inte fått någonsomhelst förändring kommer jag föreslå att vi avsluta behandlingen.

Denna webbplats använder så kallade cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.  Läs mer här